Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları
Kas ve iskelet sistemi hastalıkları motor hareketlerde kayıplara yol açabilir. Kas ve iskelet sistemi hastalıkları, kasların, kemiklerin, eklemlerin, tendonların veya bağların işlevsizleştiği veya hasar gördüğü durumları ifade eder. Bu hastalıklar, kişinin normal motor fonksiyonlarını etkileyebilmektedir. Hareket kısıtlamalarına, güçsüzlüğe, ağrıya veya dengesizliğe neden olur.
Kas ve iskelet sistemi, vücudun hareket etmesini, desteklemesini ve korumasını sağlayan önemli bir yapıdır. Bu sistemde çeşitli hastalıklar ve rahatsızlıklar meydana gelir. Pratikte kas iskelet sistemi hastalıkları olarak bilinen rahatsızlıklardan bazıları:
- Osteoporoz: Osteoporoz, kemiklerin incelmesi ve zayıflaması sonucu ortaya çıkar. Bu durum, kemik kırıklarının kolayca meydana gelmesine yol açar.
- Osteoartrit: Osteoartrit, eklem kıkırdaklarının aşınması ve eklem iltihabına neden olan bir hastalıktır. Bu durum eklem ağrısı, şişlik ve hareket kısıtlılığına yol açar.
- Romatoid Artrit: Romatoid artrit, bağışıklık sistemi tarafından eklem zarına saldırıda bulunarak eklem iltihabına yol açan otoimmün bir hastalıktır.
- Skolyoz: Skolyoz, omurga eğriliği anlamına gelir. Omurganın yan tarafa doğru eğrildiği durumlarda görülür.
- Kemik Kanseri: Kemik kanseri, kemiklerin içinde başlayan kanser türüdür. Kemiklerde ağrı, kırıklar ve şişliklere yol açar.
- Kas Distrofisi: Kas distrofisi, kasların zayıflamasına ve erimesine yol açan genetik bir grup hastalıktır. Duchenne kas distrofisi bu gruptaki önde gelen örnektir.
- Tendonit: Tendonit, tendonların iltihaplanması sonucu meydana gelen bir durumdur. Genellikle aşırı kullanım veya yaralanma sonucu gelişir.
- Kemik İltihabı (Osteomyelit): Kemik iltihabı, bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar sonucu kemik dokusunun iltihaplanmasıdır.
- Kemik Kırıkları: Herhangi bir nedenle kemiklerin kırılması, kas ve iskelet sistemi ile ilgili yaygın bir sorundur.
- Kas Zayıflığı: Kas zayıflığı, kasların normal fonksiyonlarını yerine getirememe durumudur ve birçok farklı nedenle ortaya çıkar.
Bu liste, kas ve iskelet sistemi hastalıklarının sadece bazı örneklerini içermektedir. Her bir hastalığın semptomları, nedenleri ve tedavileri farklı olabilir. Tanı ve tedavi için bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.
Mesleki Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları
Karpal tünel sendromu: Taşlama, zımparalama, cilalama, montaj, müzik aletleri çalma, cerrahi, paketleme, temizlik işleri, yer döşeme, tuğla kesim, çekiç kullanma, el yıkama veya ovma işlerinde ortaya çıkar.
Epikondilit, tenisçi dirseği: Tenis, bovling, oynama, çekiç, tornavida kullanma, küçük parça montajı, et kesme veya müzik aletleri çalma işlerinde ortaya çıkar.
Boyun gerilmesi sendromu: Yük taşıma, montaj veya paketleme işlerinde ortaya çıkar.
Pronator teres sendromu: Lehimleme, cilalama, taşlama, parlatma veya kumlama işlerinde ortaya çıkar.
Radiyal tunel sendromu: El aletleri kullanımı işlerinde ortaya çıkar.
Omuz tendoniti, rotator kılıf sendromu: Zımbalama, tavan montajı, tavan kaynağı, tavan boyama, oto tamiri, paketleme, depolama, inşaat veya postacılık işlerinde ortaya çıkar.
Dirsek tendoniti: Zımbalama, montaj, kablolama, paketleme veya pense kullanma işlerinde ortaya çıkar.
Tendosinovit, ganglion DeQuervain sendromu: Polisaj, parlatma, kumlama, taşlama, baskı işleri, cerrahi, vidalama, sıkma, testere veya pense kullanma işlerinde ortaya çıkar.
Tetikçi parmağı: El letleri kullanırken elle yapılamayan işlerin sürekli işaret parmağıyla yapılması faaliyetlerinde ortaya çıkar.
Ulnar sinir basısı, Guyon tuneli sendromu: Müzik aletleri çalma, marangozluk, tuğla
örme veya çekiç kullanma işlerinde ortaya çıkar.
Beyaz parmak sendromu (Raynaud sendromu): Zincir testere, havalı çekiç, titreşimli aletler, kumlama, püskürtme; özellikle soğuk ortam işlerinde ortaya çıkar.
Kas ve İskelet Sistemi Hastalıklarına Yol Açabilecek Etmenler
Uygunsuz postür (duruş), ağır efor, statik postürler, tekrarlanan hareketler veya Vibrasyon (titreşim) kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına yol açan risk etmenleridir.
Korunma Yöntemleri
Yapılan iş ve hareketlerin doğasına uygun basit ergonomik önlemlerin alınması korunmaya yönelik yönetsel yaklaşımlar içinde hareket etmek en önemlisidir. Bunun yanı sıra İş aktiviteleri, çoğu zaman yarım dakikadan az aralıklı tekrarlamalardan oluşur.
Çalışan, iş sırasında kas gücünün % 30’dan fazlasını kullanır. Çünkü vücut uzun süre zorlayıcı pozisyonlarda kalır ve bu duruma sebep olur. Kullanılan alet ve makineler vücuda veya bir bölümüne titreşim iletir. Ayrıca havalı alet kullanımlarında soğuk ve hava akımı etkilenmesi olur. Çoğu zaman da bu risk faktörleri birliktedir. Bunları önleyebiliriz.
Çalışma ortamının doğru kurgulanması, uygun pozisyonda çalışma, uygun el aletleri kullanma bunların başında gelir. Ergonomik önlem tabloları burada işimize yarayacaktır. Eğitim ve fizyolojik düzeltme egzersizleri önemlidir.
İşe giriş muayenelerinde kas, eklem, kemik hastalıklarının varlığı dikkate alınmalıdır. Uygun işe uygun insan kuralına göre işe yerleştirme önem kazanır. Aralıklı gözlem muayeneleri, erken etkilerin saptanıp, iş koşullarının ve semptomların erken düzeltilmesine yönelik olmalıdır.
Hastalığa neden olan iş aktiviteleri ve koşulları ile düzeltme önerileri, işçiye ve işverene bildirilmelidir. Kullanılan alet ve makinelerin bakım onarımları düzeni izlenmeli, vibrasyon üretimleri ölçülmelidir. İşte tekrarlanan hareketler, sıklığı, duruş, ağır kaldırma koşulları izlenmelidir.
Dakikada 10 kez malzeme tutma veya dakikada 20 kez tekrarlanan el hareketi veya yoğun tekrarlanan hareket; 1 kg dan ağır malzemenin elle tutulması ağır güç kullanımı olarak nitelenir.
Yazılarınız çok bilgilendirici, başarılarınızın devamını dilerim.