İSG Kavram ve Kurallarının Gelişimi
|

İSG Kavram ve Kurallarının Gelişimi

Bu konunun sonunda iş sağlığı ve güvenliğinin (İSG) dünyadaki ve ülkemizdeki tarihsel gelişimi ve aynı zamanda çağdaş iş sağlığı ve güvenliği uygulama ilkeleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız. İSG Kavram ve Kurallarının Gelişimi konusuna başlamadan önce kavramları tanımlayabilmek ve açıklayabilmek en önemli husustur. Tüm İSG profesyonelleri İSG Kavram ve Kurallarının Gelişimi ile ilgili hususları tanımlayabilmelidir. Buna bağlı olarak da öğretebilecek bilgi kapasitesinde olunmalıdır. İSG kavram ve kurallarının gelişimini öğrenmek veya icra edeceğimiz işin tarihsel kökenlerini bilmek bize güç verecektir.

Bir ortama girdiğimizde entelektüel seviyede iş sağlığı ve güvenliğinin dünyadaki ve Türkiye’deki tarihsel gelişiminden bahsedebilmeliyiz. Çağdaş iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımını tanımlayarak, uygulama ilkeleri hakkında insanları bilgilendirebilmeliyiz.

İSG Kavram ve Kurallarının Gelişimi
İSG Kavram ve Kurallarının Gelişimi
Muzaffer Baki AKSOY
Muzaffer Baki AKSOY

1961’de doçent, 1966’da profesör oldu. 1985 yılında emekliye ayrılmıştır. Benzen kullanan kundura üreticilerinde kansere yakalanma sıklığı üzerine makale üzerine ABD hükümetinin açtığı davaya birinci derece tanık olarak çağrılmıştır. Bu dava sonucunda ABD’de sekiz saatlik çalışma süresince maruz kalınacak benzen oranı 10’dan 1ppm’e düşürüldü.

Collegium Ramazzini Akademisi tarafından toplum sağlığına üstün katkıları takdir etmek için verilen Ramazzini Ödülü’nü verildiği ilk yıl olan 1984’de benzen ile çalışmaları sebebiyle Enrico C. Vigliani ile paylaşmıştır.
KAYNAK: https://tr.wikipedia.org/wiki/Muzaffer_Aksoy

İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından “İş sağlığı.” “Bütün mesleklerde çalışanların, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden iyilik hallerini daha üst düzeye çıkarma çalışmalarıdır.” Dikkat edileceği üzere burada “bedensel”, “ruhsal” ve “sosyal” olmak üzere üç husus ön plana çıkmaktadır. Aslında bu tanımlama sağlığın tanımına dayanmaktadır. Sağlık; bir insanın bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali içinde olma durumudur.

İş sağlığı ve güvenliği, çalışanın sağlığını korumayı, işletmenin güvenliğini sağlamayı, üretimin devamlılığını sağlamayı amaç edinmiştir. Bu amaçlar gerçekleştirilirse iş yerlerinde çalışanlar sağlıklı ve olacaktır. Tabi ki hedeflere ulaşmak için sistemli ve aynı zamanda bilimsel çalışmalar yapmak gerekir. İşte biz bu çalışmalara iş sağlığı ve güvenliği diyoruz. İSG kavram ve kurallarının gelişimi sürecinde en son İSG kavramı bu şekilde tanımlanmıştır.

Türkiye’de ve Dünyada İSG Kavram ve Kurallarının Gelişimi

Bu konuyu ayrı bir ders olarak inceleyeceğiz. Ancak yine de konuya kısaca değinelim. Dünyada İSG denilince Uluslararası Çalışma Örgütü (UÇÖ). Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Birliği İş Güvenliği ve Sağlığı Ajansı (EU-OSHA) akla gelir. Ülkemizde İSG denilince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB). Buna bağlı olarak da İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) akla gelir.

Yukarıda bahsedilen bu ulusal ve uluslararası kurumlar aynı isg stratejisini benimsemişlerdir. “Üçlü yapı” veya “sosyal diyalog süreci” olarak da zikredilen bu strateji DEVLET – ÇALIŞAN – İŞVEREN örgütlenmelerinin eşit söz hakkına sahip olduğu bir kültüre dayanır.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tarihsel Gelişimi

İSG kavram ve kurallarının gelişimini anlamak için öncelikle bu konunun tarihsel gelişimini öğrenilmesi gerekmektedir. Yapılan tartışmalar konuyu avcı veya toplayıcı toplumlara kadar götürmektedir. Fakat yapılan ilk çalışmaların tarım devrimi sonrası yerleşik hayata geçen köleci toplumlarda başladığı bilinmektedir.

Kaynakça

  • DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, Özal ÇİÇEK, Mehmet ÖÇAL, HAK-İŞ Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi Cilt: 5, Yıl: 5, Sayı: 11 (2016/1) ISSN: 2147-3668

Similar Posts

One Comment

Comments are closed.